Kiintorastikartat

MOBO on nykyaikainen tapa tutustua ja kokeilla suunnistusta. Älypuhelin on suunnistajan monitoimilaite - kartta, kompassi ja leimauslaite samoissa kuorissa. Tästä huolimatta tarvitset hieman suunnistuksen perustaitoja selvitäksesi MOBO-radoista. Sovelluksen kartat ovat normaaleja suunnistuskarttoja tai sprinttikarttoja ja suunnistaessasi voit hyödyntää sovelluksen sisäänrakennettua kompassia. Rastipisteessä on aina QR-koodi ja joillakin radoilla myös NFC-tarra leimausta varten. Leimaustiedot siirtyvät sovelluksesta automaattisesti MOBOn verkkopalvelimelle, mobo.osport.ee, jossa on nähtävissä MOBOn tilastot. MOBO-sovellus on kehitetty paikallisia kiintorastiratoja varten ja sen avulla kuka tahansa voi suunnistaa ilmaiseksi.
 
MOBO-sovelluksen voit ladata puhelimeesi ilmaiseksi verkkokaupasta ja pääset suunnistamaan lähes 300 eri kartalla Suomessa ja myös viidessätoista muussa maassa.
 
Riihimäen Suunnistajat ylläpitää alueellaan neljää MOBO-rataa. Kaikilla radoilla on 14 rastia.
 
Launosten taajaman ulkoilualueella sijaitseva rata on helpohko, soveltuen hyvin lapsille ja suunnistusta aloitteleville. Rasteista pääosa on ulkoilureittien läheisyydessä ja maaston kulkukelpoisuus on hyvä. Karttapohja on Launosten sprinttikartta.
 
Ykslammin alueen eteläosa eli Kakslammin alue on Vuokon Luonnonsuojelusäätiön omistamaa maisemoitua soranottoaluetta ja arvokas paahdealue. Alueella on luontopolku, joka kertoo kulkijalle paahdealueiden merkityksestä, hyönteisistä ja niiden ravintokasveista. Pohjoisosa on metsäaluetta, jossa on ulkoilureittejä. Eteläosassa, Vuokon Luonnonsuojelusäätiön alueella on myös frisbeegolfrata. Ykslammi on kesäisin suosittu uimapaikka. Osa MOBO-rasteista on esteettömiä ja niille pääsee pyörätuolilla. Karttapohja on Ykslammen sprinttikartta.
 
 
Oitin mobo-rata sijaitsee Oitinharjun ulkoilualueella, missä on runsaasti polkuja ja pururata. Alueen kulkukelpoisuus on hyvä. Karttapohja on Oitin suunnistuskartta.
 
Riutan moboradan ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2014 ja se oli Suomen ensimmäinen virallinen moborata. Rata päivitettiin 2022. Riutan rata on helpohko, soveltuu hyvin lapsille ja suunnistusta aloitteleville. Rasteista pääosa on ulkoilureittien läheisyydessä. Alueella on myös kuntoportaat, frisbeegolfrata ja luontopolku, missä on mobiililaitteilla luettavien QR-koodien takaa löytyviä tietoiskuja. Karttapohja on Riuttan suunnistuskartta. 
 

Tiettyjä kiintorastikarttoja voit hankkia Riihimäen Suunnistajien verkkokaupan kautta risu-verkkokauppa

Loppi, Isokorkee:

Harmaa rata, 1,5 km

Keltainen rata, 2,3 km

Oranssi rata, 4,6 km

Kaikki rastit

Riihimäki:

Urheilupuisto harmaa rata

Urheilupuisto oranssi rata

Urheilupuisto keltainen rata

Urheilupuisto kaikki rastit

Uhkola

Riihimäen keskusta, rastipisteinä Boxit-katutaideprojektin maalatut jakokaapit:

Boxit, etelä

Boxit, pohjoinen

Riihimäki, varuskunta:

Varuskunta A4-koko, 2 sivua

Varuskunta, A3-koko

Rasteilla Riihimäellä Riuttassa ja Uhkolassa on tolpat, joissa on tunnusnumero. Varuskunnassa on metalliset jalalliset kyltit. Varuskunnan rastiston on tehnyt Riihimäen Varuskunta, kartta on Riihimäen Suunnistajien. Varuskunnan rastisto on vaativin, Uhkolan helpoin. Varuskunnan kartassa on kuvalliset rastinmääritteet. Uhkolan kiintorastit on tehty yhteistyössä Riihimäen kaupungin liikuntapalveluiden kanssa. Rastinmääritteiden opas löytyy Suomen Suunnistusliiton verkkosivuilta (www.ssl.fi). Lisätiedot ja palaute kiintorasteista riihimaen.suunnistajat (a) gmail.com.

Muutama esimerkki rata valmiiksi piirrettynä:

Helppo:

Keskitaso:

Haastava:

Uhkola 1, 5,6 km

MOBO-ratasuunnistuksesta

Riuttan ja Ryttylän kiintorasteilla on myös mobiilisuunnistusmahdollisuus ja Oitissa vastaava MOBO-rata. Voit hakea puhelimeesi ilmaisen MOBO-sovelluksen ja valita Riihimäki Riutta tai Hausjärvi Oitin kartan. Tarkemmat ohjeet löydät osoitteesta mobo.suunnistus.fi/ohjeet.php. MOBO-ratoja löytyy Suomesta reilusti yli sata ja karttoja on myös Virossa ja muutamissa muissa maissa. Ratojen opastaulut löydät ratojen lähtöpaikoilta, mutta voit aloittaa rastien kiertämisen miltä rastilta tahansa. Maalia radalla ei ole. Käy testaamassa MOBO:a!

 

Riihimäen koulukartat:

Patastenmäen koulu, 1:1000 / 2009, Janne Seppälä

Peltosaaren Urheilupuisto, 1:2000 / 2010, Janne Seppälä

Pohjoinen koulu, 1:1000 / 2009, Janne Seppälä

Haapahuhden koulu, 1:1000 / 2009, Janne Seppälä

Lasin koulu, 1:1000 / 2010, Janne Seppälä

Herajoen koulu, 1:1000 / 2009, Janne Seppälä

Uramon koulu, 1:1000 / 2020, Janne Seppälä

Eteläinen koulu, 1/1000 / 2020, Jarmo Kapanen

Jukolan koulu, 1:1000 / 2009, Janne SeppäläHausjärven koulukartat:

Monnin koulu, 1:1000 / 2009, Janne Seppälä

Oitin koulu, 1:1000 / 2009, Janne Seppälä

Ryttylän koulu, 1:1000 / 2009, Janne SeppäLopelän

koulukartat:
Valmistuneet 2007 kaikista kouluista, Janne Seppälä. Kaikki koulujen pihakartat on päivitetty kesällä 2012 Joonas Rantalan ja Juho Lehdon toimesta.